Varför LED?

När man är ute efter en ljuskälla brukar man välja på LED-lampor, lågenergilampor, glödlampor och halogenlampor, men vilket lampa bör man välja? Vi kan inte komma fram till något annat än att LED-lampor är bäst. En halogenlampa kan ibland ett bra alternativ om du är ute halogenlampans speciella ljus, men glödlampor och lågenergilampor är aldrig ett bättre alternativ än en LED-lampa. LED-lampor finns i alla former, storlekar och styrkor så det är inga som helst problem att ersätta dina vanliga lampor med LED-lampor. LED-lampor finns också med skarpt och mjukt ljus så även när det gäller ljuset är en LED-lampa en utmärkt ersättare.

Betydligt längre livslängd

En LED-lampa har oftast ett högre styckpris än en lågenergilampa och är mycket dyrare än en glödlampa, men du sparar ändå inte pengar på att köpa lågenergilampor och glödlampor. Faktum är att en glödlampa bara har en livslängd på 1000 timmar och en lågenergilampa en livslängd på cirka 15 000 timmar medan en bra LED-lampa kan ha en livslängd på hela 50 000 timmar, det är stor skillnad det. Det innebär att du måste köpa 50 glödlampor eller minst 3 lågenergilampor istället för en enda LED-lampa. Livslängen för glödlampor och lågenergilampor påverkas även av hur många gånger du tänder och släcker dem, det gör inte en LED-lampa. En LED-lampa som är tänd 12 timmar om dagen håller över 10 år.

Betydligt lägre elförbrukning

Eftersom en LED-lampa på 4 W motsvarar en lågenergilampa på 7 W och en glödlampa på 40 W så förstår du nog att du kan spara en hel del pengar på att använda LED-lampor. Enligt EU-kommissionen kostar 50 000 timmars elförbrukning för en enda 40 watts glödlampa 2 400 kronor (baserat på 1.20 kr per kWh), 420 kronor för en lågenergilampa och endast 240 kronor för en LED-lampa. Tänk på att du har många lampor i ditt hem vilket gör att du kan spara stora pengar på att använda LED-lampor. En LED-lampa drar alltså inte mer ström än 10 glödlampor men ger lika mycket ljus.

Miljövänligare

Eftersom LED-lampor drar så lite el och sällan måste slängas är LED-lampor betydligt miljövänligare än andra lampor. Ju mindre el du använder desto bättre för miljön och även produktionen av lampor som har kort livstid påverkar miljön negativt. Dessutom innehåller LED-lampor inte kvicksilver som vissa lågenergilampor gör eller bly som glödlampor gör.