Undvik glödlampor

Om du ska skaffa lampor ska du köpa lågenergilampor eller LED-lampor och om du vill uppnå en viss effekt kan halogenlampor också passa bra, men vi på lampjakt.se anser att du aldrig någonsin bör köpa glödlampor. Vi ska förklara varför.

Dyrare med glödlampor

Det kanske låter lite konstigt att vi påstår att glödlampor är dyrare, men faktum är att det är betydligt dyrare att använda glödlampor istället för lågenergilampor eller LED-lampor. Styckpriset för en glödlampa är förvisso mycket lägre än för en lågenergilampa eller en LED-lampa, men den totala kostnaden för en glödlampa är mycket högre. Det beror på att en glödlampa:

– har en kort livslängd. En glödlampa har en livslängd på cirka 1000 timmar i jämförelse med cirka 6000 – 15 000 timmar för en lågenergilampa och 15 000 – 50 000 timmar för en LED-lampa. Om du ska jämföra priset för glödlampor med till exempel LED-lampor bör du därför jämföra vad 15 – 50 glödlampor kostar gentemot en enda LED-lampa.

– drar mycket mer ström. En glödlampa med samma ljusstyrka drar 10 gånger så mycket el som en LED-lampa. En enda glödlampa kräver alltså lika mycket energi som 10 LED-lampor.

Inte miljövänlig

Anledningen till att glödlamporna håller att på fasas ut inom EU är såklart den höga och icke-miljövänliga elförbrukningen, men också för att glödlampor innehåller bly vilket inte alls är bra. Dessutom bidrar den korta livslängden till mer avfall och eftersom glödlampor är mycket känsliga mot stötar kan även minsta stöt förkorta glödlampans livlängd ytterligare.